2012. január 31. 20:18

Kié lett „Az év praxisa„ 2011-ben?

Dr. Csáki Mária Székelyudvarhelyről és Dr. Sonkoly Iván Békéscsabáról nyerte el az év praxisát. Eredményhirdetéssel és a nyeremények átadásával ért véget „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat, melyet az Országos Alapellátási Intézet hirdetett meg 2011 áprilisában.
A pályázat célja az orvostársadalom iránti megbecsülés kifejezése volt. „Az év praxisa a Kárpát medencében” díjra háziorvosokat és nővéreket jelölhettek a hálás páciensek Magyarország és a határon túli magyarlakta településekről. A beérkezett pályaműveket először jeles közéleti személyiségekből álló zsűri értékelte, melynek során figyelembe vették a jelöltek szakmai tudását, hivatásszeretetét, empátiáját, szolgáltatásának minőségét és a beérkezett ajánlások számát is. Összesen 218 érvényes pályázatból 10 magyar és 10 határon túli praxist választott ki a zsűri. A nyertesek végső sorrendjét az internetről beérkezett majd 100 000 szavat döntötte el.
Alig több mint fél esztendő alatt több száz szívet melengető történetet küldtek be hálás betegek az Országos Alapellátási Intézet „Az év praxisa a Kárpát-medencében” című pályázati felhívására. Az elmúlt években a háziorvoslás megbecsülése csökkent, a díjnak nem titkolt szándéka volt a bizalom visszaállításának segítése, valamint tükröt tartani az orvos szakmának és a pácienseknek egyaránt, hogy vannak remek háziorvosok az alapellátásban, akik sokat, jól és lelkiismeretesen dolgoznak. Az immáron második alkalommal meghirdetett pályázat tavaly azért viselte „ Az év praxisa a Kárpát medencében „ nevet, mert a szervezők a határon túli magyar orvosok és munkatársaik jelölését is kérték.
A pályázatra 218 érvényes jelölés érkezett, ebből ki a neves közéleti személyekből álló bíráló bizottság a 10 hazai és 10 határon túli legjobb praxist.
A bíráló bizottságnak nem volt könnyű dolga, legszívesebben az összes történetet díjazták volna. A zsűri az értékelésnél figyelembe vette a jelölt szakmai tudását, hivatásszeretetét, empátiáját, szolgáltatásának minőségét és a beérkezett ajánlások számát is.
A magyarországi legjobb 10-ben két budapesti praxis mellé nyolc vidéki praxis került Mendéről, Békéscsabáról, Pápakovácsiról, Sükösdről, Berettyóújfaluról, Székesfehérvárról, Debrecenből, és Bátorligetről.
A határon túli ajánlások közül a legtöbb Erdélyből érkezett. A nyertes praxisok Erdélyben- Marosvásárhely, Bögöz, Székelyudvarhely, Nyárádgálfava, Désfalva- valamint a Vajdaságban : Zentán és Szabadkán működnek.

A győztesek között negyedik helyen szerepel Finna Judit marosvásárhelyi doktornő, aki férjével együtt alapítványt hozott létre, kötszert, kenőcsöt, fájdalomcsillapítót adományoznak az idős embereknek, ott ahol egyáltalán nem könnyű ezekhez hozzájutni. Hetedik a székelyudvarhelyi fiatal orvos, Orbán Sándor, aki példát mutat minden családorvosnak lendületével, a gyógyítási trendek, újdonságok követésével és használatával, határozottságával, profizmusával és azzal, hogy nem külföldön, hanem Erdélyben próbál meg helytállni. Van, akihez verset írnak, és olyan is - akiről valóságos novellát, mint a Hargita megyében dolgozó Nagy Gizelláról, ő kapta a zsűri különdíját egyhetes Anti-aging kúrát a rátóti Rex Clinic Hotelben, Széll Kálmán egykori kastélyában. „Elhivatottsága példaértékű, fáradtságot nem ismerve jár a betegeihez, éjjel-nappal, hétvégeken, esőben, hóban, sokszor még betegen is végigjárja a falvakat, kijár a csecsemőkhöz, idősekhez, haldoklókhoz. Az időseket gondozza, élelmet visz nekik és elkíséri őket utolsó útjukra is. Kicsit ő is belehal betegei elvesztésébe, úgy szereti őket, ragaszkodik hozzájuk, mintha mind a fiókái lennének.” A 80 esztendős, ma is aktív budapesti Király Ottó doktornak- ő a nyolcadik helyezett- életpálya díjat adnának betegei. Az idén is találkoztunk életmentő vidéki orvossal,a második helyezett Soós Lajos pápakovácsi doktor személyében, aki az utcán élesztette újra infarktusos betegét. Példát mutat a harmadik helyezettet székesfehérvári Patik Ferenc is, hiszen „nemcsak beszél az egészséges életmódról, hanem gyakorolja is pácienseivel együtt. Ingyenes étkezési tanácsadást, ismeretterjesztő előadásokat, tornaórákat szervez:” Ahogy írják róla: „a sudár, fiatal férfi személyes példát mutatva együtt tornázott velünk, rozoga öregasszonyokkal.”
A legfiatalabb ajánló 13 éves, a legidősebb ajánlott 80 esztendős. A pályázók általában azt az orvost kedvelték, aki valami pluszt is tud nyújtani. Nem elég, hogy jó diagnoszta, hogy naprakész a tudása, legyen jókedvű, mosolygós, kedves, lelkiismeretes, empatikus, és lehetőleg éjjel-nappal álljon betegei rendelkezésére.
A praxisok végső sorrendjét nem a zsűri, hanem a www.azevpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el december végén. A majd 100 000 szavazatból közel 8 000 voksot kapott a hazai első helyezett, Dr. Sonkoly Iván praxisa Békéscsabáról. Tizenöten ajánlották, többek között egy infarktusos nagymama, aki neki köszönheti, hogy gyönyörködhet tündéri unokáiban.
A határon túli jelöltek közül az első helyezett Dr. Csáki Mária lett Székelyudvarhelyről, aki majd 5000 szavazattal büszkélkedhet. Páciensei állítják, hogy neki van a városban a legtöbb betege. Jó csapat van rendelőjében, jó hangulat és kedvesség uralkodik, szakmailag pedig nagyon felkészültek asszisztensnőjével együtt.
Az ünnepélyes díjátadón a beérkezett pályázatokat Balogh Sándor az ötletgazda, Kasler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója; a Magyar Örökség díjas Berszán Lajos atya Erdélyből, Béres József a Béres Zrt elnöke, valamint Bakonyi Péter a Duna Televízió programigazgatója - valamennyien a zsűri tagjai – értékelték
Az elismerő okleveleket Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi ágazatának államtitkára, valamint Balogh Sándor, az OALI főigazgatója a zsűri elnöke adta át. Szócska Miklós a háziorvosok támogatásáról szólva elmondta, hogy anyagi megerősítésükért 300 milliót tettek félre a frissen végzettek számára, hogy tudjanak praxist vásárolni! Az OALI már ki is írta a pályázatot. A díjátadó ünnepségen jelentette be, hogy az együvé tartozás erősítése érdekében elektronikusan próbálnak közösséget építeni, biztosítva az ingyen telefonálás lehetőségét a Kárpát-medence orvosai között.
Balogh Sándor örömét fejezte ki, hogy a határon túliak is szép számmal ajánlották orvosaikat, ami alátámasztja a pályázat kiírójának szándékát. „ A pályázat sikere azt üzeni számunkra,
Hogy volt értelme belevágni, és hogy folytatnunk kell jövőre, és utána is. .Az egészségügyben mi háziorvosok próbáljuk elindítani a betegeinket, és nem mindegy, hogy a beteg egy kacifántos és drága utat jár be, vagy egy racionálisabb, olcsóbb és a beteg számára hasznosabb utat. Ezek a döntések mindenkit megviselnek, ezért rendkívül fontos az elismerés, mert hit és bizalom nélkül még kiváló szakmai körülmények mellett sem lehet gyógyítani. „
Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke zsűritagként és támogatóként is beszélt.
„Öröm számunkra, hogy a hazaiak mellett három erdélyi és két újvidéki, mintaszerűen működő praxist is jutalmazhatunk. Jó példákra mindig szükségünk van, különösen igaz ez mostanában. A tudással és tisztességgel végzett gyógyító munka szent tevékenység, s a gyógyító elismerést és közmegbecsülést érdemel.”
A nyerteseket és családtagjaikat Békés Itala Kossuth díjas színésznő Kosztolányi Dezső versével, Csák József operaénekes és Hegedűs Valér zongoraművész pedig Erkel és Bartók dalokkal kápráztatta el.
A díjazottak az oklevelek mellett értékes ajándékokat kaptak. A két első helyezette Buczkó Imre festőművész gyönyörű képeit, valamit az Innomed felajánlásaként egy-egy egyenként félmilliós EKG készüléket. A Béres Gyógyszergyár 10 orvost - 5 hazai és 5 határon túli orvost - díjazott száz-százezer forint értékben, melyet orvosi műszert, diagnosztikai eszköz vásárlására fordíthatnak. Az EGIS Gyógyszergyár 10 orvos továbbképzését, belföldi konferencián történő teljes részvételének költségét biztosítja, ugyancsak száz- százezer forint értékben. az Innomed Medical Zrt. 6 db vérnyomásmérőt, a 77 Elektronika 10 db vércukor mérőt, az Integramed Kft a laborleletek elektronikus visszacsatolásához szükséges 5 db szoftvert ajánlott fel a nyerteseknek. A zsűri határon túli különdíjasa Nagy Gizella és Nagy Boglárka Hargita megyéből a rátóti Rex Clinic ajándékcsomagját kapta. 

A nyertes orvosok neve határon innen: A nyertes orvosok neve határon túl:
 1. Dr. Sonkoly Iván, Békéscsaba
 2. Dr. Soós Lajos, Pápakovácsi
 3. Dr. Patik Ferenc, Székesfehérvár
 4. Dr. Dóczi Ildikó, Mende
 5. Dr. Sárkány Csab,a Debrecen
 6. Dr. Sivadó Mária, Bátorliget
 7. Dr. Miliás László, Sükösd
 8. Dr. Király Ottó, Budapest
 9. Dr. Mitrán Ildikó Mónika, Berettyóújfalu
 10. Dr. Spankovics Károly, Budapest
 1. Dr. Csáki Maria, Székelyudvarhely
 2. Dr. Jung Németh Erzsébet, Zenta
 3. Dr. Veres Rózsa, Székelyudvarhely
 4. Dr. Finna Judit, Marosvásárhely
 5. Dr. Raffai Györög Rózsa, Szabadka
 6. Dr. Nagy Gizella, Bögöz
 7. Dr. Orbán Sándor, Székelyudvarhely
 8. Dr. Szőcs Kölcze Erzsébet, Szent Katolna
 9. Dr. Székely Éva, Nyárádgálfalva
 10. Dr. Szentmártoni Kálmán, Bálint Désfalva 

 

 

Kérjük, ne próbáljon szavazni!

A piros keresztet már nem találja portálunkon, a szavazás ugyanis december 30-án éjfélkor véget ért.
Köszönjük, hogy szavazatával voksolt kedvenc háziorvosára és munkatársaira.
A végleges eredmény- hogy ki nyeri meg „Az év praxisa a Kárpát medencében „pályázatot - az önök szavazatai alapján alakul ki.

Támogatók

Partnerek